19 Kasım 2012 Pazartesi

YENİDOĞAN CİLDİNİN BAKIMI

                 Doğum öncesi sıvı ortamdan,doğum sonrası kuru ortama geçen yeni doğanın cilt özelliklerini, bebeğin cildini korumak açısından bilmek önemlidir.Yenidoğan cildi yaklaşık iki haftada olgunlaşır.
  • Yenidoğan cildi yetişkin cilde göre daha ince,daha geçirgen ve daha hassastır.
  • Ter bezleri gelişmemiştir ve terleme yetersizdir.Bunun sonucunda cilt kolayca kurur ve koruyucu fonksiyonu kaybolur.
  • Doğumda yenidoğanın cildi verniks kazeosa ile kaplıdır.Verniks kazeosanın %80i su,%20si ise yağ ve proteinlerden oluşur.Verniks kazeosa bu özelliği ile yenidoğanın vücut ısısını korur,yara iyileşmesini sağlar.Cild ph'ını asidite eder,enfeksiyonlara karşı korur,cildi nemli tutar.Doğal bir koruyucu olan verniks kazeosa temizlenmez,doğumdan  sonra birkaç gün içinde kendiliğinden emilmeye bırakılır
  • Yenidoğan cildinin gerek temizleyici,gerekse koruyucu olarak kullanılacak ürünlerin irritan olmaması,paraben,alkol,parfüm, ve boya içermemesi özelliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Yenidoğan banyosunda amaç ,ölü deri maddelerinin temizlenmesive cildin gözlemlenmesidir.Eğer uygun şekilde yapılmaz ise ,bebekte fizyolojik ve davranışsal sorunlara neden olabilir.
  • önerilen uygulama;cilt ph'ının etkisini ve cilt hassasiyet riskini azaltmak için ph'ı 7 olan,boya,parfüm,rahatsız edici olduğu için SLS VE KANSOREJEN ÖZELLİĞİNDEN DOLAYI SLES içermeyen şampuan kullanılmalıdır.Banyo sıklığı haftada 2-3 kez olmalıdır.
  • Pişik oluşumunu önlemek için ,bez bölgesi kuru tutulmalı,yeni doğana uygun ürünler kullanılmalı.Saflaştırılmış suve doğal pamuktan yada içinde boya, parfüm,alkol,paraben  ve sentetik lif içermeyen ıslak pamuk mendil ile temizlenmelidir.
       Yenidoğan cilt temizliği  ve bakımında kullanılacak ürünlerin seçiminde, ürünün adından çok içeriği önemlidir.          
Kaynak:association of women's health,Güneş T . KURTOĞLU yenidoğan derisinin özellikleri ve bakımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayatın kokusu

Translate